Güneş ışığını elektriğe dönüştürmek için solar güneş panelleri kullanan PV sistemleri bir süredir hayatımızda ve fosil yakıtlara olan bağımlığımızı azaltabilecek temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağına dönüşmüş durumda. Ancak solar sistemler sadece güneş ışığı varken elektrik üretebildikleri için yakın zamana kadar kullanımından sadece gündüzleri faydalanılabiliyordu. İş tam bu noktada enerji depolama sistemleri devreye girdi.
Dizel jeneratörler ise uzunca bir süredir hayatımızda. Özellikle elektrik altyapısı gelişmemiş olan ülkelerde elzem bir ihtiyaç haline gelmiştir; hastane, restoran, otel, eczane gibi ticari işletmelerin 7/24 kesintisiz ve sürekli enerjiye ihtiyaç duyduklarını düşünecek olur isek.
Peki artık ülkemizde de özellikle yaz aylarında sıklıkla yaşadığımız elektrik kesintilerini düşünecek olur isek, yedek güç veya enerji kaynağı olarak dizel jeneratör mü yoksa batarya enerji depolama sistemi mi tercih etmeliyiz ? Çok pratik bir şekilde gelin bir karşılaştırma yapalım:
Ev Tipi Jeneratör Alternatifi: Güneş Enerjisi Depolama Sistemleri
Ev Tipi Jeneratör ile Güneş Enerjisi Depolama Sistemi Özet Karşılaştırması
Daha Az Kirlilik
Dizel jeneratörler azot oksitler (Nox), partikül madde ve karbon monoksit gibi zararlı gazla yayar. Bu emisyonlar hava kirliliğine katkıda bulunur ve sağlık üzerinde olumsuz etkileri vardır. Öte yandan batarya enerji depolama sistemi (ESS), sıfır emisyon üreterek yerel hava kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olur. Dizel jeneratörlerin Enerji Depolama Sistemleri ile değiştirilmesi, kirliliği azaltmanın ve enerji üretiminin çevresel ayak izini en aza indirmenin etkili bir yoludur.
Daha Az Gürültü
Dizel jeneratörler yüksek gürültü kirliliği ile bilinir ve bu da yakınlarda yaşayanlar ve çevre için rahatsız edici olabilir. Enerji Depolama Sistemleri sessiz çalışarak çevredeki gürültü kirliliğini azaltır.
Yakıt Depolama ve Taşımaya Son
Dizel jeneratörler, dizel yakıtın taşınma ve depolanmasını gerektirir ki bu işlemler yakıtın toprağa veya suya dökülme riskini barındırır. Enerji depolama sistemlerine geçiş bu riski ortadan kaldırır.
Daha Yüksek Enerji Verimliliği
Enerji Depolama Sistemleri elektriğin depolanması ve iletilmesi konusunda çok daha verimlidir. Bu da enerji israfının minimize edilmesine yardımcı olarak operasyonel maliyetleri azaltır.
Daha Düşük Operasyonel Maliyet
Dizel jeneratörler elektrik üretmek için dizel yakıta ihtiyaç duyar. Enerji Depolama Sistemleri ise şebeke elektriği veya güneş enerjisi ile şarj edilebilir. 1 kWh enerji üretimi için gereken maliyeti düşündüğümüzde, dizel jeneratörler enerji depolama sistemlerinden 9-10 kat daha pahalı bir seçenektir.
Bakım ve Servis Gerekliliğine Son
Enerji Depolama Sistemleri bakım gerektirmez. Ancak dizel jeneratörler optimum ve güvenilir bir performans sağlayabilmek için bir dizi rutin bakıma ihtiyaç duyar. Örnek vermek gerekir ise: Yağ ve Filtre değişimi, Yakıt borularının kontrolü, Yakıt filtre ve enjektörlerinin kontrolü, Hava sisteminin kontrol ve bakımı, Soğutma sisteminin kontrol ve bakımı, Start Akülerinin kontrol ve bakımı, Kontrol panelinin kontrol ve bakımı...
Sonuç Olarak
Enerji Depolama Sistemlerinin dizel jeneratörlerin yerini alması sadece güç veya enerji kaynağında bir değişim değil; daha temiz, daha verimli ve sürdürülebilir bir enerji geleceğine doğru bir dönüşümdür. Bir fırsattır; kirliliği azaltarak, sera gazı emisyonlarını hafifleterek ve enerji güvenirliğini artırarak daha temiz bir çevrenin var olduğu bir dünyaya yol açar.
Hem bir UPS, hem bir yedek güç jeneratörü hem de bir solar enerji kaynağı olarak kullanabileceğiniz güneş enerjisi depolama sistemlerine göz atmak için: